2021. július 5., hétfő

[Tévédrámákról] FRIENDS (2002)

프렌즈 / フレンズ 


TBS (Japán) - MBC (Dél-Korea), 2002, 4 rész
Műfaja: dráma
Rendezte: Doi Nobuhiro és Han Chul-soo
Adatok bővebben: Wikipedia 







A Friends (Barátok) mérföldkő a koreai tévédrámák történetében, ugyanis ez az első koprodukciós sorozat, mely a japán TBS és a koreai MBC összefogásával jött létre 2002-ben. A mindössze négy epizódból álló mini-szériát két részben mutatták be, először Japánban, majd néhány nap múlva Koreában.




Doi Nabuhiro és Han Chul-soo rendezők



A romantikus szerelmi történet főszereplői a filmrendezőnek készülő koreai fiú, Kim Ji-hoon és a japán áruházi eladó lány, Asai Tomoko. Hongkongban járva hozza össze őket a véletlen, melynek két együtt töltött nap lesz a vége, amit a fiú filmjének forgatásával töltenek. Annak ellenére, hogy nincs egyetlen olyan nyelv sem, amelyen szavakban megérthetnék egymást, ez nem akadály számukra a közös hullámhossz megtalálásában.

Miután mindketten hazatértek a saját hazájukba, a kalandot levelezéssel folytatják, melynek során alaposabban megismerik egymást. A vonzalom egyre erősebb, és mindent megtesznek azért, hogy újra találkozhassanak. Mire ez megvalósul, már megismerjük a fiatalok családi hátterét is. A fiú egy hagyományos szemléletű koreai család egyetlen gyermeke, akinek az apja már eltervezte a jövőjét, és elvárja, hogy a fiú kövesse a számára kijelölt utat. Fia filmes tanulmányait csak átmeneti hóbortként kezeli, melyet elnéz, de Ji-hoon is úgy érzi, hogy a család érdekében kötelessége leszámolni a vágyaival. Tomoko ezzel szemben anyja árnyékában él, aki a válás után egyedül neveli őt. Bár az anyja mindenben támogatná, de Tomoko nem találja helyét a világban, sikeresnek látott anyjához mérten értéktelennek gondolja magát.





A fiú és a lány miközben felfedezik egymás világát, a saját kérdéseikkel is szembesülnek. Óhatatlanul támogatják egymást abban, hogy megtalálják a saját útjukat.

Nem könnyű a helyzetük, mert számolniuk kell a kapcsolatukat befolyásoló kulturális különbségekkel, melyekről keveset tudnak. Megjelennek kéretlen intrikusok is, akik feljogosítva érzik magukat arra, hogy beavatkozzanak a kapcsolatukba. Nagyon beszédes az első találkozási próbálkozás, amelynek során Tomoko kirándulni megy Szöulba a többnapos ünnep alatt, és fogalma sincs arról, hogy az időpont (valószínűleg a Chuseok) idején a fiúnak milyen kötelezettségei vannak, amelyek miatt nem lesz elérhető.





A történet számos nehezítő tényezőt mutat be, melyekkel a hasonló helyzetben lévő fiataloknak szembe kell nézniük. Az utazásokhoz szükséges pénzt sem könnyű előteremteniük, és a fiú kötelező katonai szolgálata is közeledik.

A koprodukció tényéből azonban sejthetjük, hogy most egy boldogan végződő Rómeó és Júlia történetet fogunk látni, még ha számos megpróbáltatást is kell átvészelniük a fiataloknak. Jelképesnek mondható, hogy az első koreai együttműködés éppen Japánnal valósult meg, és még ennél is jelképesebb, hogy a fiatalok boldogságának beteljesülése a két ország szebb jövőjének is ígérete.





A dráma bájos női főszereplője a színész és énekes Fukada Kyoko. Filmbeli párja az ekkor mindössze 25 éves Won Bin, akinek még a nagy filmes sikereit megelőzően ez a legutóbbi drámaszerepe mind a mai napig. Feltűnik még a sorozatban Ji-hoon jóképű és szimpatikus barátjaként Lee Dong-gun, aki szintén harmatosan fiatal, itt még csak 23 éves. 




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése