2021. június 25., péntek

[Tévédrámákról] RUGAL (2020)

루갈

OCN, 2020, 16 rész
Műfaj: akció, science-fiction
Írta: Do Hyun, Rel.mae azonos című webtoonja alapján
Rendezte: Kang Cheol-woo, Lee Jung-soo

Részletes adatok: Wikipédia, HanCinema




Nem hiszem, hogy lenne olyan néző, akit a Rugal lendülete ne ragadna azonnal magával. Nagyjából húsz perc után kerül szembe egymással két fickó, egyikükről addigra már megtudtuk, hogy nehezen kordában tartható elit rendőr, amolyan bajkeverő, de a tökös fajtából. Legcsinosabb egyenruhájában be is megy az oroszlánbarlangba, ahol pofátlankodik kicsit egy képviselőnek készülő, láthatóan nagyhatalmú fickóval. Majd váratlanul felbukkan egy erős ellenfél, aki minden teketóriázás nélkül földhöz vágja vagány hősünket.

Nem a filmi időrendben, de addigra már kirajzolódott az induló játéktér:
Az első képkockák idilli szerelmespárjának esküvői édelgése valójában egy videófelvétel, melyet egy véres gyilkosság helyszínén láthatunk a tévé képernyőjén, az áldozat pedig a boldog pár. Majd a hírek arról szólnak, hogy egy rendőr megölte a feleségét, és az önvád súlya alatt megroppanva kioltotta a saját szeme világát. A lábadozó, látását vesztett férfi azonban ragaszkodik ahhoz, hogy egy Argos nevű szervezet támadta meg őket. Mivel nem hisznek neki, előtör belőle a kérdés: Holtan őrült vagyok, élve pedig gyilkos? Egy flashbackben pedig azt láthatjuk, hogy álarcos támadók elrabolják egy éppen zajló per koronatanúit, akiket a rendőrünket is leiskolázó férfi hidegvérrel, sőt kéjelegve kivégez. A tanúk nélküli tárgyalás során így felmentik a vádlottat, aki az Argos nevű hatalmas koreai cégbirodalom vezetője. Hozzá rontott be rendőrünk.

Fel kell hogy tűnjön egy érdekes összefüggés, mely jelképes magyarázatot is adhat arra, hogy miért vakították meg olyan bizarr módon a fiatal rendőrt. Az Argos egy százszemű görög mitológiai hős neve, jelentése "mindentlátó" - ő az, akitől magyarul is árgus szemekkel tudunk figyelni, és halála után a pávatollak őrzik a szemeit. A rendőr által gyanúsított cég neve szintén Argos, aki szerint az ellenük folytatott nyomozói munkájának büntetéseként vették el a szeme világát.

Hogy a továbbiakban mégsem egy százszemű szörnyeteg fog harcolni egy magányos, vak harcossal, arról egy érdekes fordulat gondoskodik. Reménytelen helyzetbe került hősünk számára kiutat kínálnak: eltüntetve személyazonosságát kiírják a való világból, ha vállalkozik egy kockázatos műtétre, melynek során bionikus szemgolyókkal pótolják az eredeti szemeit. Ezek a puszta látáson kívül számos egyéb funkcióval bírnak majd, mivel egy szintén beültetett chipen keresztül a mesterséges intelligencia is szolgálja a működtetésüket. Ennek következtében hősünkből egy rendkívüli képességű harcos válhat, akinek feladata az Argos elleni harc lesz egy fedetten működő rendőri egység tagjaként. Természetesen elfogadja a kihívást, mely lehetővé teszi a felesége gyilkosain való bosszúállást. Nemsokára megismeri harcostársait, akik mind különféle biotechnológiai fejlesztéseknek köszönhetően rendelkeznek szuperképességeket biztosító belső szervekkel.

A fedett rendőri egység és kísérleti laboratórium neve Rugal, amely egy szóösszetétel, jelentése "kiapadt könnyek", mélyebb értelmük pedig a sorozat plakátján olvasható: "Ha kiapadnak a könnyeid, szörnyeteggé változol." [forrás]

A továbbiakban a két szervezet ádáz harcában merülünk alá. Mintegy rímelve a nyitó képsorokra, az Argos vezére is esküvőt tart, ami szintén véres kimenetelhez vezet, és ez beindítja a konglomerátum vezetői közötti belső harcot. Mindenki mindenki ellen, de mégis mintha a leggonoszabb alak játszadozna kényére-kedvére a többiekkel.

Bár a cég egyetlen tevékenysége sem nevezhető legálisnak (beleértve a szervkereskedelmet is), a háttérben ez a sátáni figura még a többiek elől is eltitkolt üzelmeket folytat, melyek szintén biotechnológiai kísérletek. E téren nem áll nyerésre a Rugallal szemben, amelynek tagjai egyre inkább összecsiszolódva elkötelezett harcot folytatnak az Argos ellen. Mindegyikük hisz abban, hogy a küldetése megérte az áldozatot, ez az önbecsülésüknek lényegi eleme. Mivel részben cyborgokhoz hasonlóvá váltak, ki vannak szolgáltatva a Rugal technikai hátterének és mindent kézben tartó vezetőjének.

Mindegyikünknek megvan a saját története - mondják a Rugal harcosai, akik a közös küldetések során egyre jobban megismerik egymást és elköteleződnek egymás iránt. Míg az Argosnál a széthúzás, a Rugalnal az összetartás a legnagyobb erő.

A sorozat egy azonos című webtoon alapján készült, és mint az a szuperhősös műfajokra jellemző, bizonyos elemei eléggé elnagyoltak. Miközben az Argos működésének következtében nőnek a hullahegyek és a főgonosz tisztán ördögi figuraként jelenik meg, nem igazán látjuk át, hogy a terrorcselekményekhez hasonlatos akciók milyen arányban érintik a teljes valóságot. Úgy tűnik, hogy az Argos minden területen átvette az irányítást, az egész társadalom retteg tőlük, és csak maradék erők küzdenek ellenük, akik a Rugalnak is védelmet nyújtanak. Ez eléggé apokaliptikus hangulatot kölcsönöz a sorozatnak, melyhez jól illeszkednek az elszaporodó, zombiszerű alakok is.

A Rugal szervezete, miközben egyre elkeseredettebb küzdelmet folytat az Argos ellen, egy váratlan belső problémával is szembesül. Ez pedig nem más, mint az emberi működés. A harcosok nem tévesztenek célt, azonban egyre erősebben merül fel bennük annak kérdése, hogy nem estek-e áldozatául ők is valamiféle megtévesztésnek. A nyilvánvaló gonosz mögött felsejlik valami még sötétebb manipuláció, mely ezúttal is akörül forog, hogy a cél vajon szentesíti-e az eszközt. Hogy végül mi történik harcosainkkal, az legyen a sorozat titka.

Ám míg eljutunk a végkifejletig, addig számtalan látványos, hol humorral, hol borzongással átszőtt, pazar akciónak leszünk részesei, legyen az test-test elleni küzdelem vagy autós/motoros üldözés. Jók a vizuális effektek, melyek kellően hihetővé teszik a magas technológiájú élő fegyverek működését.

Ez a dráma is karcolgatja a technikai fejlődés következtében felvetődő morális kérdéseket. Nem merül bennük mélyre, de a megfelelő ponton teszi fel őket ahhoz, hogy további gondolatokra késztesse a nézőket. Különösen ilyen az a science-fiction rajongókat leginkább izgató kérdés, hogy vajon a bionikus szem szolgálatában álló mesterséges intelligencia átveheti-e az uralmat az ember gondolkodása felett, hiszen látjuk, hogy meglepő fejlődésen megy át a használat során.

Érdekes módon sokan csalódásként élték meg a dráma végét, melyet én tökéletes, feloldozást jelentő befejezésnek találtam. Igaz, hogy nem teljesen adekvát egy szuperhős-műfajhoz, viszont igazságot szolgáltat megkedvelt szereplőinknek, akiket visszavezet a hétköznapi valóságba, és ennek bátorsága díjazandó. Ugyanakkor meglebegteti a horrorfilmekre jellemző, a gonosz továbbélését jelentő befejezést is, hiszen javasolják benne egy újabb szervezet felállítását.



A szereplőket ismét hosszasan lehetne elemezni, három alakot emelnék ki közülük. Egyikük természetesen a pozitív főhős, Kang Gi-beom, akinek Choi Jin-hyuk bújik a bőrébe. Nagyon érdekes karakter, mert miközben lazán hordozza a koreai sorozatokban megszokott szépfiúk minden adottságát, van benne valami szokatlan tagbaszakadtság, ami rendkívül jól áll ennek a férfias figurának. A színész mély, egyedi hangszíne pedig tökéletessé teszi a szuperharcossá fejlődő, de érzékenységéből mit sem veszítő ember megformálását.



Ellentétpárja Hwang Deuk-gu, a film sötét gazembere, aki főhősünkhöz képest egydimenziós figura. Nem is változik igazán, a sorozat elején éppen olyan gonosz, mint a végén. Viszont kimeríthetetlen az ötlettára, mellyel saját magát szórakoztatja. Az őt játszó Park Sung-woong kiaknázza a karakter minden lehetőségét, és bár mindvégig egy elegáns rohadék, azt sosem mutatja egyhangúan.



Végül pedig egy mellékszereplő, mert mindig élvezem, hogy milyen érdekes alakításokat tudnak jó színészek a legkisebb szerepekben is nyújtani. Bradley ugyan majdnem végig jelen van a történetben, de mégis inkább csak egy drámát színesítő karakter. Jang In-sub mértéktartóan formálja humorosra a figurát, amely ha megjelenik, mindig friss szellő járja át a sokszor fojtó levegőjű történetet.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése