2021. szeptember 12., vasárnap

[Tévédrámákról] EXTRACURRICULAR (2020)

 인간수업


Netflix / 2020 / 10 rész
Műfaj: dráma
Írta: Jin Han-sae
Rendezte: Kim Jin-min
Adatok bővebben: Wikipedia / HanCinema






Mióta a Netflix koreai tartalmak gyártásába invesztál, sorra jelennek meg a rendhagyó, szokásostól elütő témájú, műfajú és stílusú drámák. Ezek egyik első markáns darabja volt a 2020-ban bemutatott Extracurricular (Tanórán kívüli foglalkozás). A sorozat igen rövid, mindössze tíz epizódból áll, és a befejezése nyitott a folytatásra - mintha a Netflix kóstolgatná a közönséget, hogy mennyire vevők az újításokra.

Nem elég, hogy a dráma színészeit ezúttal láthatjuk először főszerepben, a sorozat írójának, Jin Han-sae-nek is ez az első megfilmesített forgatókönyve. A rendező, Kim Jin-min is csak egy korábbi munkát jegyez (Lawless Lawyer). Tehát minden szempontból erős kísérlettel állunk szemben.

Olyan iskoladrámát kapunk, mely egyetlen pontján sem hasonlít az eddig ismertekre, bár az iskolai élet nem sokban üt el az általában megszokottól. A diákok saját érdekükben és a szülők nyomására is tanulnak, a tanárok igyekeznek segíteni és presszionálni is őket. Vannak köztük lusták és szorgalmasak, gyengék és erősek, sérthetetlenek és olyanok, akiket az erősek pofozózsáknak használhatnak. A diákközösség itt sem mentes az iskolai erőszaktól, kapunk ebből is jókora merítést.

Ám ami igazán érdekes a diákokkal kapcsolatosan, az nem az iskola falai között derül ki. A történet középpontjában látható fiú kiváló tanuló, csendes és problémamentes, még a tanárát is meghökkenti, hogy semmi egyéb vágya nincs, mint átlagos életet élni. Míg tanári nézőpontból ez ambíciótlanságnak tűnhet, a fiú körülményeinek megismerése után rá kell jönnünk, hogy számára erőn felüli vállalást jelent. Oh Ji-soo (Kim Dong-hae) egyedül él, elvált szüleitől távol tartva magát, akiktől semmiféle támogatásban nem részesül. Egyszemélyes háztartásának költségeit (lakásbérlet, rezsik és egyéb megélhetési kiadások) neki kell fedeznie, nem is beszélve az egyetemi felvételihez szükséges különórák díjairól, melyeken túl elő kell teremtenie a továbbtanulásához szükséges tandíjat is. Akármennyit dolgozna, ez másodállásokból lehetetlen. Ezért valami egész mást talált ki.







A végtelenül naivnak tűnő fiúról kiderül, hogy egy online működtetésű vállalkozást irányít, melyben a saját személye teljesen fedett marad. Ez nem is árt, mert a tevékenység illegális, prostituáltakhoz hasonló, fizetett randevúzást vállalók számára nyújtanak őrző-védő szolgáltatást. Az üzlet olajozottan és meglehetősen biztonságosan működik, jelentős bevételeket termelve. Egy véletlen folytán mégis tudomást szerez Ji-soo tevékenységéről osztálytársa, egy gazdag család gyermeke, Bae Gyoo-ri (Park Ju-hyun). A lány harcias és gátlástalan, mindenáron be akar lépni az üzletbe, és ezzel saját pénzre szert tenni. Az ő célja, hogy lelépjen a családjától, akiket ki nem állhat. Rövidesen be is épül, és elkezdi kiterjeszteni a hálózatot.

Ám ahogyan az várható, beüt a krach, mégpedig több ponton is. Egyrészt megjelenik Ji-soo szerencsejátékos apja, aki kirabolja őket. Az egyik állandó "munkavállalójuk" kifog egy pszichopata ügyfelet, és a sokk hatására labilissá válik. Ez a lány, Seo Min-hee (Jung Da-bin), szintén az iskolatársuk, aki azért vállalkozik a randevúkra, hogy az iskolai bandavezér fiúja szórakozásait tudja pénzelni. Kwak Gi-tae (Nam Yoon-su) azonban egy idő után gyanút fog, és nyomozni kezd, hogy kiderítse, mivel foglalkozik a barátnője. Az iskolába pedig egy ifjúsági prostitúcióra szakosodott nyomozó érkezik tanácsadóként, aki szintén nem találja rendben lévőnek a dolgokat, és kitartóan rászáll Min-hee-re.

Eközben ballépések sorozata odáig vezet, hogy a valódi alvilággal is összeütközésbe kerülnek. Innentől már örvénybe kerülnek, amelyből minél inkább próbálnak kikapaszkodni, annál mélyebbre süllyednek. Ji-soo végül szeretne a tanárától segítséget kérni, fel is adná magát, de mindennel elkésik.

A sorozat végén nem tudjuk meg, hogy mi lett a sorsuk a szereplőknek, a záró képsorok sokféle folytatás számára hagynak nyitva lehetőséget, ezért biztosra vehető, hogy második évad is készül a drámához.

A különleges tartalom filmes megvalósítása kiválóan sikerült, feszültséggel teli jelenetek sokaságát láthatjuk. Különösen izgalmasak a szereplők frusztrációit vagy félelmeit kivetítő látomások. A sorozat zenéje is elüt a konvencionális koreai sorozatokétól, a korszerű hangvételű, kissé minimalista zene tökéletes aláfestése a komor történetnek.




A színészválasztások is telitalálatnak bizonyultak. Ahhoz képest, hogy nem rutinos színészeket látunk, mindegyikük hibátlanul láttatja a karakterének ártatlanabb, még gyerekes jellemvonásait, melyek mellett a romlottság is azonos erővel jelenik meg. Kim Dong-hae olyan tejfölösképű, hogy senki nem feltételezné róla, mivel foglalkozik, de látni engedi a nagyon is tudatos arcát. A legizgalmasabb személyiséget talán Park Ju-hyun játssza, akivel sosem tudjuk, hogy hányadán állunk. Titokzatos és kiszámíthatatlan, miközben mégis stabilan megbízható. A két szereplő egymás iránt táplált érzelmeinek inkább sejtetése, mint direkt kifejezése mindkettőjük részéről tökéletesen működött.

Furcsa érzéseket kelt az egész sorozat, mert annak ellenére, hogy egy pillanatig sem lehet elfogadni a benne történteket, a szereplők mégis előhívják az együttérzésünket, és minden ellenszenvünk ellenére drukkolni kezdünk a sorsuk jóra fordulásáért. Nem kérdés, hogy mindez annak köszönhető, hogy olyan fiatalokat ismerünk meg, akiknek erős a háttérrajza, és amit abban látunk, az talán elborzasztóbb, mint az általuk elkövetett bűnök. Van azonban egy markáns felnőtt karaktere is a sorozatnak, mégpedig a nagyszerű Choi Min-soo alakításában, akit alig lehet felismerni ebben a szerepében. Lee Wang-chult játssza, a kevés beszédű magányos farkast, aki valószínűleg egy háborús veterán. Bár öldöklő gépezet, a film heroikusnak láttatja, de talán még ennél is fontosabb, hogy atyai érzésekre képes az utat tévesztett fiatalok iránt. Hiteles a fiatalokat értő, de információk hiányában rajtuk segíteni nem sokat tudó tanár szerepében Park Hyuk-won, valamint a kissé erőszakos, de forró nyomon járó nyomozót alakító Kim Yeo-jin is.




Kissé szembemegy a sorozat egészével a valódi alvilágot képviselő Ryoo Dae-yeol karaktere (Lim Ki-hong játssza), akinek alakjában mégis sikerült átmenteni a koreai drámák elmaradhatatlan komikus figuráját még ebbe a nyomasztó történetbe is, hiszen gengszter létére amennyire gátlástalan, éppen annyira nevetségesen ostoba is. 




Az Extracurricular nagyon jó irány a koreai drámák megújítása felé, melyre egyre nagyobb szükség van a bármennyire is a nézők szívéhez nőtt, de egyre inkább önismételgető hagyományos drámai műfajok mellett. Az pedig határozottan jót tesz, hogy a Netflix szabadabb teret enged a témaválasztásnak és a szemléleti megközelítésnek, valamint segíti a megkopott kliséktől való megszabadulást.




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése