2012. december 14., péntek

[röpke] NA Hong-jin: The Yellow Sea (2010)

나홍진: 황해


Már nem először csodálkozom rá arra jelenségre, hogy koreai rendezők első / második filmjét nézve olyan mesterien kiforrott, saját stílusjegyeket mutató alkotásokkal találkozunk, hogy az ember elgondolkozik: vajon hogyan, mikor tettek szert erre az érettségre?

NA Hong-jin rendező második filmje is ilyen (és állítólag már az első, a Chaser is, bár azt sajnos még nem láttam, de ezek után rohanvást pótolom). A THE YELLOW SEA 2010-ben készült, és Park Chan-wook Oldboy-ának melanko-brutál nyomvonalát folytatja.

Kína területén létezik egy önrendelkezéssel bíró tartomány, melyet koreaiak laknak. A lakosság fele él törvényes munkával szerzett jövedelemből (ehhez Dél-Koreába kell átmenniük), a másik fél illegális tevékenységeket űzve tengeti mindennapjait.  A szerencsejátékokból reménytelenül pénzt gyűjtögető taxisofőr hősünk váratlanul kap egy esélyt arra, hogy megkereshesse fél éve munkavégzésre Szöulba távozott feleségét, akiről azóta semmi hírt nem kapott. Ám a lehetőséget nem adják ingyen, ahhoz egy ember megölésének vállalásán keresztül vezet az út.

A Dél-Koreába történő illegális beutazás, majd a küldetés balsikerű kimenetele után taxisunk ráébred arra, hogy kegyetlenül átverték. Gengszterek egymással való leszámolásának sötét viszonyai között találja magát,  sarkában a rendőrséggel és a bűnbanda bérenceivel. Magára hagyatva és magára utalva kell átlátnia a helyzetét, és megtalálnia elveszített feleségét. Hogy mi vár hősünkre, arról a thrilleres izgalmakat sem nélkülöző film majd mesél nekünk.


NA Hong-jin rendező


A film főbb szerepeiben három nagyon különböző karaktert találunk. A taxisofőrt játszó HA Jung-woo (akit több Kim Ki-duk filmből is ismerhetünk) egyszerre naiv, eltökélt, érzelmes és bosszúállásában kíméletlen, a legapróbb mozdulatokig végtelenül reálisan megformált karakter, véletlenül sem enged a történet melodramatikus megkísértéseinek. A két gengszter szerepében KIM Yoon-seok rendkívüli természetességgel játszott, velejéig romlott, dörzsölt figurája természetesen illeszkedik az alvilági karakterek sorába, de CHO Seong-ha akár jóarcúnak is mondható, végig enyhe paranoiával küzdő elegáns gengsztere igazi különlegesség.


A film a szentimentalizmus határát súroló alapmotívuma ellenére rendkívül brutális jelenetek sorát tartalmazza. Különösen a tartomány sanyarú és bűnös életét naturálisan ábrázoló, mégis lenyűgöző hangulatú képi világ mesteri tudásról árulkodik. Bár a film 156 perces tartama nem mondható rövidnek, "legunalmasabb" perceit számomra azok a képsorai jelentették, amelyek a nyugati filmek autós üldözéseinek sémájára peregtek. Bár ezek is rendkívül látványosan kivitelezett jelenetek voltak, csak éppen az volt az érzésem, hogy megtörik a film eredetiségét, és igazán nem is hiányoznak a filmből. Mert sokkal inkább odaszögezték a figyelmemet a ritmusváltások, a lassan hömpölygő, szinte epikus leírásokkal dolgozó képsorokat felváltó őrült tempójú felpörgések. Feszült, izgalmas alkotás, bőségesen megéri a ráfordított időt.
Készült a filmhez magyar felirat? - Tudomásunk szerint IGEN. 
HA Jung-woo a taxisofőr szerepében:CHO Seong-ha

KIM Yoon-seok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése