2012. november 8., csütörtök

[röpke] Koreai színészek az amerikai filmpiacon - James McTeigue: NINJA ASSASSIN (2009)
Egy hollywoodi blockbuster főszerepe minden színész vágyálma, és ha erre egy nemzet bizonyításvágya is ráterhelődik, akkor átérezhetjük, hogy milyen kihívással találta magát szemben JUNG Ji-hoon (Rain), amikor a koreai színészek közül elsőként neki ajánlottak fel főszerepet a Wachowski testvérek. Az ajánlat előzménye Rain Speed Racerben nyújtott alakítása volt, ahol a rendező és producer páros ráérzett a fiatal színészben rejlő lehetőségekre, így a következő filmjük főszerepét egyenesen rá írták.

Mindannak ellenére, hogy a NINJA ASSASSIN alapvetően ismét egy keleti harcos figura sztereotípiáját kínálta Rainnek (ráadásul koreaiként japán karaktert kellett alakítania), azért mégis óriási lehetőség volt, és Rain tudott is élni vele. Raizo karaktere messze túllépett a megszokott kliséken, Rain cool, vonzó fiatalembert varázsolt a nindzsából, aki valóban nagyon "szexi" volt, ahogyan azt nem győzték a promóciós interjúkban hangsúlyozni. Ez pedig bármilyen meglepő, de merőben szokatlan jelenség, sőt valódi áttörés volt egy ázsiai karakter tekintetében a hollywoodi filmvásznon. 

A film rendezését James McTeigue-re bízták, aki a V For Vendetta című filmjének köszönhetően már nagyon jó névre tett szert, tehát minden együtt állt egy remek mozi születéséhez. Hogy mégsem lett  maradéktalan a siker, azért talán a producer Wachowski testvérek felelősek, mert a film minden titkosügynökös kliséje ellenére jó lehetőségeket tartogatott, a flashbackek érdekes drámai alapozást adtak a történetnek, de a mesterkélt látványvilág és a túlhajtott CGI ismét túl soknak bizonyult a közönség egy része számára. 

Rain lenyűgöző Raizo karaktere viszont mindezek ellenére egyöntetű rajongást kiváltva kultikus figura lett. Filmbéli alakítását megelőzte egy tréning, amely során Berlinbe költözve öt hónapon át minden hétköznapon 6-8 órás fizikai erőnléti edzésben és több harcművészeti ágban való képzésben részesült.


Ehhez segítségül kapta Hollywood legjobb edző-párosát (akik a 300 c. film harcosait is felkészítették), az ő munkájukat dicséri az a szoborszerű szépségű test, melyet Rainből faragtak (szinte szó szerint, hiszen tíz kiló mínusszal zárt a workout végére, habár a fizikai adottságai a kiindulásnál sem hagytak kívánnivalót maguk után). 
A csak szuperlatívuszokkal leírható harcművészeti felkészültségének és vakmerőségének csillogtatásán kívül - a szerepet szinte teljes egészében  dublőrök nélkül csinálta végig - azonban itt sem nyílt esély színészi mélységeinek megmutatására. Azonban elnyerte az MTV Movie Awards Biggest Badass Star díját, olyan nomináltakat utasítva maga mögé, mint Angelina Jolie. 

Egy közbevetett kis érdekesség: Raizo ifjúkori alakjának bőrébe nem más bújt, mint a Rain produceri érdekeltségébe tartozó és általa felkészített együttes, az MBLAQ egyik tagja, Lee Joon, aki szintén sikerrel vette mind a workout megpróbáltatásait, mind a filmbéli szerep megformálását.

Tehát ők lennének azok a helyes, lányos arcú énekes-táncos fiúcskák? Nos, ne is viccelődjünk... A Ninja Assassin előzetese:


Raizo reggeli edzésének legendássá vált jelenete:

James McTeigue rendező


A Speed Racernél már idézett Rain Is Coming című dokumentumfilm, amely főként a Ninja Assassinra koncentrál, és rengeteg részletet mutat be Rain felkészüléséből:


Rain Los Angelesben, a Ninja Assassin premierjén:


Az Arirang TV tudósítása az MTV Movie Awards eseményéről, amelyen Rain nyerte el a Biggest Badass Star díjat Raizo megformálásáért, jól érzékelteti, hogy milyen jelentős eredmény volt ez nemcsak Rain, hanem egész Dél-Korea, sőt megkockáztathatjuk, hogy egész Ázsia számára is.

De mit is jelent pontosan a badass kifejezés? Egy remek netes definíció AudioTherapy tollából:

"Ez azért nem ilyen egyszerű. Nem szimplán fasza. A "badass" jelző a mai kor terméke és nem egyszerűen azt jelenti, hogy valami tök jó, vagy cool. Nem. A badass kifejezést leginkább olyan személyekre használják, akik valami oknál fogva (jó értelemben) felkavarják azt az atmoszférát, amiben élnek. De ez globalizált is lehet. Például Bradley Cooper egy kifejezetten badass karakter.
De egy hétköznapi (de közben nem mindennapi) emberre is lehet ezt mondani. Jó fizikumú, agilis, temperamentumos, jóképű, kifejezetten erős egyéniséggel rendelkező emberre is lehet ezt mondani. Csak nyilván a magyar ezt nem használja.
A lényeg, hogy leginkább emberre mondjuk ezt a kifejezést. De nem akármilyen emberre..."
Nem kétséges, hogy a badass jelző tökéletesen illik nemcsak Rain Raizo karakterére, hanem magára Rainre is.

 

A film bemutatását követően Hollywood annak a lázában égett, hogy megtalálták az új Bruce Lee-t, aki méltó módon léphet a nagy előd nyomdokaiba. Számos egyéb felkérés mellett Rain neve felmerült az Enter The Dragon remake-jének főszerepe kapcsán, Sylvester Stallone pedig maga nyilatkozta, hogy meghívta a The Expendablesben való szereplésre. Rain azonban nem vett részt ezekben a filmekben, két okból: egyrészt az akciófilmek szűkös színészi lehetőségei talán nem igazán hozták lázba a drámai szerepekre vágyó tehetséget, másrészt nem is gondolhatott már nagyobb feladatok vállalására, mivel el kellett kezdenie a koreai férfiak számára kötelező kétéves katonai szolgálatát. Már a behívója a zsebében volt, amikor Richard Gere felkereste Koreában egy nagyobb projekt kapcsán, melyet a katonai szolgálat utánra terveztek. Hogy pontosan mi volt ez és mi lett a sorsa, arról nincsenek információk.

Hollywood elég gyorsan felejt, így a leszerelés után Rain számára már nem álltak nyitva a korábbi lehetőségek. Ugyan szinte azonnal elvállalt egy érdekesnek ígérkező szerepet a The Prince című filmben, melyet két igazi nagyágyú, Bruce Willis és John Cusack társaságában játszott el ismét kiválóan, ám ennek ellenére a film csak erősen közepesre sikerült, ami valószínűleg nem csinált Rainnek túl nagy kedvet a korábbi pozíciójának visszaszerzéséért folytatandó küzdelemhez.

A későbbi nyilatkozataiban ugyan elmondta, hogy a nem elégedett a hollywoodi karrierjével, energiáit mégis egy még nagyobb piac bevételére fordította. Kína ugyanis szuperprodukciónak számító televíziós sorozatok és egész estés játékfilm főszerepeit kínálta a számára.

Nem tudhatjuk, hogy lesz-e még visszatérése Hollywoodba, de azt igen, hogy még mindig nagyon sokan visszavárják, makacsul reménykedve a Ninja Assassin folytatásában. Ha ez éppen nem is esne egybe Rain vágyaival, bizonyára nem mondana nemet egy újabb, izgalmas kihívásra. Ezért őszintén kívánjuk, hogy találjon rá egy jó rendező kezébe adott veretes történet árnyalt szerepe, melyben végre megmutathatná színészi képességeinek teljes, rendkívül gazdag tárházát a nyugati filmszínházak közönségének is. Hiszen annak ellenére, hogy Hollywood kedvére válogathat a végtelen sokféleségű színésztehetség között, érdekes módon Rainnek még ma sem akadt versenytársa.  • Add to Phrasebook
    • No wordlists for Hungarian -> Hungarian...
    • Create a new wordlist...
  • Copy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése