2016. augusztus 22., hétfő

[röpke] PARK CHAN-WOOK RÖVIDFILMJEI - Day Trip (2013)

 청출어람

_____________________

Írta: Ricemegatron Expert
_____________________Első alkalommal írok úgy egy filmről, hogy nem ismerem a pontos szövegét, de PARK Chan-wook rövidfilmjeinek áttekintéséből nem hiányozhat ez a gyönyörű alkotás. A fordítás hiánya bár fájó, de szerencsére a képek szinte teljes értékűen pótolják azt, a film maradéktalanul érthető így is.SONG Kang-ho, JEON Hyo-jung, PARK Chan-wook és PARK Chan-kyong


A Day Trip ismét a PARKing CHANce, a Park-testvérek alkotópárosának munkája, és a Kolon Sport szponzorációjával készült kereskedelmi film. A túraöltözékeket gyártó cég a 40. fennállását ünneplő eseménysorozatot indította el a "Way To Nature" filmes projekttel. Mindennek csak a film készülése szempontjából van információs értéke, mert a filmben nyomát sem lelni erre utaló jelnek. 


Illetve talán a szlogen ihletésének mégis: "Út a természethez". Már a Night Fishingben is láthattuk, hogy a rendezőpáros milyen értő kezekkel nyúlt a koreai tradíciókhoz. Most is ez történik, bár teljesen más témakörben és hangulatban. A korábbi filmek horror-játszadozásai eltűntek, csak a drámai erő él tovább ebben az alkotásban is. Ezüsthajú öregember és fiatal lány párosát látjuk. Az öreg a városias öltönye ellenére kissé mitikus jelenség, míg a lány nagyon is kortárs csitri. Tanító és tanítvány halad a hegyek felé, és útközben a lány elsírja magát, annyira csalódott, hogy csak a harmadik helyet szerezte meg a nemrégi panszori-versenyen. 

Az öreg mester a Nansan-hegységbe kalauzolja. A koreai tradíciókat nem ismerő külföldi nézők számára fontos tudnivaló, hogy a hagyományos történetmesélés koreai változatát különleges énekbeszéd technikával űző panszori-énekesek rituális felkészülésének, beavatottságuk elnyerésének része volt a 100 napos elvonulás, melynek során a természet hangkulisszái között gyakorolták a mesterségüket. Nemcsak önismeretük és előadói lényük kialakulását segítette ez az időszak, hanem különleges, rekedtes hangjukat is ekkor nyerték el, mert egészen addig énekeltek nagy hangerővel és erőltetéssel, míg bevérzett a torkuk. 

Bár a filmben nem ez történik, a lánynak valamit meg kell értenie az öreg tudásából. Nem túlzás azt mondani, hogy a megértést és ezzel a tudás megszerzését kísérő másodpercnyi képsorok filmtörténeti jelentőségűek. Ember és természet egybeolvadását, egyúttal versenyre kelését, a tradíció valódi gyökerét és őserejét keveseknek sikerült ilyen lenyűgöző szépséggel és drámai hatásfokkal megjeleníteniük. 

A film lírai ábrázolása a generációk közötti tudás átadásának, és az előző nemzedék feladata végeztével történő békés távozásának is. 

Nem kisebb színészegyéniség alakul át őszhajú vénemberré, mint SONG Kang-ho, aki különleges sminket kapott a saját koránál jóval idősebb karakter hiteles megjelenítéséhez. A tanítvány szerepét körültekintő casting után a 15 éves JEON Hyo-jung nyerte el, akinek panszori-éneklése nagyszerű élmény.Készült a filmhez magyar felirat? - Tudomásunk szerint NEM.
Ha mégis, akkor kérjük, hogy értesítsen erről.
 

 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése