2013. november 17., vasárnap

HA Jung-woo

하정우

Színész, rendező, képzőművész
1979/03/11, Dél-Korea

Születési név: Kim Sung-hoon / Kim Seong-hun / 김성훈
Magasság: 184 cm






Kim Sung-hoonként született egy színészcsaládba. Édesapja, Kim Yong-gun, jól ismert veterán színész, aki számos filmben és televíziós sorozatban szerepelt, öccse Kim Young-hoon (színpadi neve Cha Hyun-woo) szintén egy feltörekvő színész. Azt mondta, hogy négy vagy öt éves korától kezdve mindig arról álmodott, hogy színész lesz, mint az édesapja. Már az egyetem előtt járt színészeti magániskolába, és az oktatói között volt Lee Beom-soo is. A Chung-Ang Egyetem színház szakán diplomázott.

1998-ban megkezdte katonai szolgálatát, melyet a hadsereg PR-egységénél töltött. Ebben az időben jól kamatoztatta színészi tapasztalatait, mivel a sereg tíz promóciós filmjében tűnt fel.

Színészi debütálása 2002-ben történt az SBS Honest Living című sitcomjában, majd első nagyjátékfilmje 2003-ban a Madeleine lett. A következő néhány évben Ha színészi karrierje nem nagyon indult be, bár több mellékszerepben feltűnt, de nem kapott nagy figyelmet. A dolgok 2005-ben kezdtek megváltozni. Leszerződött a SidusHQ ügynökséghez és a tanácsukra megváltoztatta a nevét Ha Jung-woo-ra. Megkapta első főszerepét a The Unforgiven című független filmben - amely a katonai hierarchián belüli lelki és fizikai erőszak kíméletlen kritikája. Ezután az ellentmondásos megítélésű művészfilmes rendező, Kim Ki-duk Time és Breath című filmjében tűnt fel, amelyek felkeltették a színészi tehetsége iránti figyelmet Koreában és a tengerentúlon is. Ebben az időben még az MBC H.I.T. című televíziós sorozatában játszott egy higgadt ügyészt, aki romantikus kapcsolatba kerül a Go Hyun-jung által játszott bátor rendőrrel, és ezzel a szereppel sok női rajongót szerzett magának. Szintén szerepelt a Never Forever című amerikai indie filmben, melynek Vera Farmiga volt a főszereplője, és amely a fesztiválokon nagy elismerésben részesült.

Ha kiugrása a 2008-as The Chaserrel jött el, amelyben a szerepének hátteréül Yoo Young-chul sorozatgyilkos szolgált. A film nagy siker lett a koreai forgalmazásban, több mint ötmillió jegyet adtak el rá, kivívta a kritikusok elismerését és számos díjban részesült a hazai díjkiosztókon. Ha alakítása, amellyel a pszichopatát megformálta, még ugyanabban az évben egy másik szereppel párosult, a My Dear Enemy sármos gazemberének alakjával, bemutatva sokoldalúságát, és ezzel státuszát a koreai filmipar legkeresettebb színészeinek sorába emelte.  Ezután szinte megállás nélkül dolgozott a rákövetkező években, sokféle lenyűgöző alakítást nyújtva különböző filmekben (The Moonlight of Seoul, Boat) és a Take Offban, amely a koreai nemzeti síugró csapatról szól, és 2009 legnagyobb kasszasikere lett.

Martin Scorsese amerikai rendező, akinek nevét a The Chaser hollywoodi remake-je kapcsán emlegették, Hát épp olyan potenciált emelte ki, mint amilyen A tégla című filmjében Leonardo DiCaprio vagy Matt Damon.

Ha ezután újra együtt dolgozott a The Chaser rendezőjével, Na Hong-jinnel és egyetemista társával, a társszerepet alakító Kim Yoon-seokkal a The Yellow Sea-ben, amelyben nyújtott alakításáért elnyerte az Asian Film Awards, a Baeksang Arts Awards és a Korean Association of Film Critics legjobb színész díjait. 

Ha azt nyilatkozta, hogy a The Client, amely egy jogi thriller, felidézte a színházban töltött pályakezdő éveit, és a rendező is dicsérte a "zseniális és valóban brilliáns pillanatait" a produkció során.

A Samsung Electronics 2012 elején készített filmje a cég ambíciózus termékét, a Galaxy Note tablet-mobil hibridet mutatta be Cine Note címmel. Az óriásprojekt három rövidfilmet foglalt magában Kang Hyeong-cheol, Jang Hoon és E J-yong rendezésében. Ha játszotta a főszerepet mindhárom filmben, az ünnepelt zenész, Lee Seung-chul szolgáltatta az eszközökön használt zenét, és a jónevű webtoon művészek, Son Jae-ho és Lee Gwang-soo készítették a filmek animációs betétjeit.

A Nameless Gangster volt Ha harmadik közös munkája régi barátjával, Yoon Jong-bin rendezővel, amelyben a veterán színész, Choi Min-shik volt a partnere. Ezt követte hamarosan a Love Fiction, mely egy eredeti romantikus komédia, filmbéli társa Gong Hyo-jin volt. Ez a két film is kasszasiker lett.

A Love Fiction befejezése után Gonggal és tizennégy másik szereplőtársával együtt Ha egy országjáró gyalogtúrán vett részt, mely Szöultól egészen a déli Jeolla tartományban lévő Haenamig tartott. Utazásukat az 577 Project című dokumentumfilm rögzítette, a címbéli szám a megtett kilométereket jelenti. Ha volt felelős a produkció három területéért, a tervezésért, a színészi játékért és a szereplőválogatásért. Azt mondta, hogy mindezzel köszönetet szeretett volna mondani a rajongóinak a támogatásukért, miután egymást követő két évben is elnyerte a Baeksang Arts Awards legjobb színésznek járó díját 2010-ben és 2011-ben.

Ryoo Seung-wan The Berlin File című filmjében Ha egy észak-koreai ügynököt játszik Berlinben, akit cserbenhagytak, és egy pénzügyi cselszövés bonyodalmai között találja magát.

Játszott a The Terror Live című akció-thrillerben, amelyben egy bemondót alakított, aki élő adásban van egy terrortámadás közben. Szintén szerepelt a Kundo: Age of the Rampant című filmben, amely a Joseon-korban játszódik, és egy törvényenkívülivé lett hentest alakított benne.

Rendezőként a Rollercoaster (nemzetközi forgalmazásban Fasten Your Seatbelt) című filmjével debütált, mely a saját forgatókönyve alapján készült egy Tokióból a Gimpo repülőtérre tartó, a vihar miatt veszélyes helyzetbe kerülő járat utasai és a személyzet közötti komikus helyzetekről. Következő rendezése a kínai Yu Hua 1995-ös regényének, a Chronicle of a Blood Merchantnak adaptációja lesz 2014-ben, melyben a főszerepet is ő játssza.

Ha Jung-woo képzőművész is. Bár csak hobbiként kezdte az egyetem alatt, 2007-től komolyabban foglalkozott a festészettel. A festményei a pop artot és az expresszionista stílust ötvözik. Számos egyéni kiállítása volt már. A kritikusok szerint festményeinek erős színei és érdekes kompozíciói az amerikai Jean-Michel Basquiatra emlékeztetnek. "Színészként olyan az élet, mint átélni egy láthatatlan háborút. A festészet megnyugtat és józanná tesz. Talán túlzás azt állítani, hogy a festészet a hobbim, sokkal inkább egy módszer, hogy színészként túléljek." - mondta Ha.

Ha Jung-woo, jó érzés címmel 2011-ben publikált egy esszégyűjteményt. Az életről való elmélkedései mellett szintén megosztotta a gondolatait olyan híres művészekről, mint Pablo Picasso. A könyv tartalmazza mintegy hatvan saját rajzát is.


FILMSZEREPEI:

1987: When The Day Comes (2017)
Along With The Gods: The Two Worlds (2017)
The Tunnel (2016)
The Handmaiden (2016)
Assassination (2015)
Chronicle of a Blood Merchant (2014)
Kundo: Age of the Rampant (2013)
The Terror Live (2013)
The Berlin File (2013)
Behind the Camera (2013)
577 Project (documentary, 2012)
Love Fiction (2012)
Nameless Gangster (2012)
Cine Note (shorts, 2012)
The Client (2011)
Come Rain, Come Shine (2011) (voice cameo)
The Yellow Sea (2010)
Parallel Life (2010)
Take Off (2009)
Boat (2009)
Like You Know It All (2009)
My Dear Enemy (2008)
Our School's E.T. (2008) (cameo)
The Moonlight of Seoul (2008)
The Chaser (2008)
Forever the Moment (2008) (cameo)
Breath (2007)
Never Forever (2007)
The Fox Family (2006)
Time (2006)
I'm Not That Kind of Person (short, 2006)
The Unforgiven (2005)
She's on Duty (2005)
Mr. Gam's Victory (2004)
Madeleine (2003)


RENDEZŐ / FORGATÓKÖNYVÍRÓ:

Chronicle of a Blood Merchant (2014)
Fasten Your Seatbelt (2013)


TELEVÍZIÓS SOROZATAI:

H.I.T (MBC, 2007)
Lovers in Prague (SBS, 2005)
MBC Best Theater: Loveholic Project (MBC, 2005)
Age of Warriors (KBS1, 2003)
Wedding Story: Unstoppable Man (KBS, 2003)
Wedding Story: My Husband is 19 (KBS, 2003)
Honest Living (SBS, 2002)


SZÍNPADI SZEREPEI:

Othello (2003)
Waiting for Godot (2002)
The Glass Menagerie (2002)
The Good Doctor (2001)
Carmen (2001)
Be Strong, Geum-soon! (2000)


ZENÉS VIDEÓ:
Betrayal (Big Mama, 2007)


DÍJAI:

2013 Baeksang Arts Awards: Best Film Actor (The Berlin File)
2012 Blue Dragon Film Awards: Popularity Award (Nameless Gangster)
2012 Style Icon Awards: Top 10 Style Icon
2012 Puchon International Fantastic Film Festival: Producer's Choice Award
2011 Korean Association of Film Critics Awards: Best Actor (The Yellow Sea)
2011 Baeksang Arts Awards: Best Film Actor (The Yellow Sea)
2011 Asian Film Awards: Best Actor (The Yellow Sea)
2010 Baeksang Arts Awards: Best Film Actor (Take Off)
2010 Max Movie Awards: Best Actor (Take Off)
2009 Blue Dragon Film Awards: Popularity Award (Take Off)
2009 University Film Festival of Korea: Best Actor (Take Off)
2009 Buil Film Awards: Best Actor (My Dear Enemy)
2009 Pusan Film Critics Awards: Best Actor (My Dear Enemy)
2009 Chunsa Film Art Awards: Ensemble Acting Award (Take Off cast)
2009 Mnet 20's Choice Awards: Hot Movie Star - Male (Take Off)
2008 Golden Cinematography Awards: Best Actor (The Chaser)
2008 Director's Cut Awards: Best Actor (The Chaser, My Dear Enemy)
2008 A-Awards (organized by Audi Korea and Arena Homme +): Man of the Year (Intelligence category)
2008 Korea Visual Arts Festival (Korea Broadcasting Camera Directors Association): Photogenic Award (The Chaser)
2008 Premiere Rising Star Awards: Best Actor (The Chaser)
2008 Chunsa Film Art Awards: Best Actor (The Chaser)
2007 Oporto International Film Festival: Best Actor (Time)
2006 Pyeongtaek Film Festival: New Currents Best New Actor (The Unforgiven, Time)
2005 Director's Cut Awards: Best New Actor (The Unforgiven)
2005 Korean Association of Film Critics Awards: Best New Actor (The Unforgiven)









Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Ha_Jung-woo
Fordította és bejegyezte: Ricemegatron Expert






































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése