2012. december 15., szombat

[röpke] LEE Hyeon-seung: IL MARE (2000)

이현승: 시월애

Ilyenkor, advent idején különösen kívánkozunk a szívet melengető élményekre, és vannak filmek, amelyek maradéktalanul eleget tesznek vágyainknak. A karácsonyi toplistára nyugodtan ajánlom az IL MARE (SIWORAE) című filmet, LEE Hyeon-seung 2000-ben bemutatott alkotását, még karácsonyi fények is lesznek benne.

Szerelmes történet bontakozik ki előttünk, egy tengerparti ház hölgy lakója levelet tesz a postaládába, és azt ki is veszi onnan valaki, ugye máris kitaláltuk, hogy egy férfi az illető. Levelezni kezdenek egymással, és a magányos szívek egyre komfortosabbnak érzik egymás társaságát. Egyetlen dolog előtt áll értetlenül a férfiember: vajon miért dátumozza a lány két évvel későbbre a leveleit? Józan ész ide vagy oda, meg kell alkudni a képtelennel - párosunk timeslip áldozata, és a férfi ugyanannak a háznak a korábbi lakója. Ám nemhiába mondják, hogy a szerelem mindent legyőz, meglátjuk, hogy akadály-e a két évnyi időeltolódás, vajon sikerül-e megoldást találniuk erre a személyes találkozást jelentősen megnehezítő problémára.

Mivel a koreai lélek hajlamos a rezignációra, így a keserédes vagy mélyen bánatos hangulatokban különösen kiteljesedésre talál. Ez a film ugyan csak annyit adagol ebből, ami még nem fájdalmas, viszont mélyen romantikus, a film a történet kedvességén túl a hangulatával ejti rabul nézőit, pont olyan élményben részesít, mint amikor a fogvacogtató téli hidegben egy pohár forralt bort szorongatunk a kezünkben. Megindító és mesei is egyben, a végére mindannyian szeretnénk majd egy hasonlóan extravagáns tengerparti lakot, egy varázslatos postaládát, és nem bánnánk, ha Cola, a filmtörténelem egyik legbájosabb kutyája futna hozzánk a nappalinkban.

A főszerepekben JUN Ji-hyun, LEE Jung-jae, valamint


                                   a ház,                                                          a postaláda,

 valamint Cola:


Hollywood rövidesen szemet vetett a sikeres filmre, és 2006-ban egy nem túlságosan remek remake-et  készítettek belőle The Lake House (Ház a tónál) címmel, amelyet Alejandro Agresti rendezett, a főszerepeket Sandra Bullock és Keanu Reaves játszotta. De hiába volt pazar a szereposztás, ami a koreai filmben felnőtteknek szóló mesélés volt, az itt szájbarágás lett, ami költőien érzelmes finomság volt az eredeti moziban, az az utángyártásban dagályossággá változott. Aki csak ezzel találkozott volna,  bátran induljon neki az eredeti filmnek, kellemesen fog csalódni.


Il Mare (2000)

LEE Hyeon-seung rendező
이현승


JUN Ji-hyun


LEE Jung-jae

Készült a filmhez magyar felirat? - Tudomásunk szerint IGEN. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése