2012. november 8., csütörtök

[röpke] Koreai rendezők a nagyvilágbanMiközben a világ KIM Ki-duk rendező sikerétől hangos, akinek Pieta című filmje elnyerte a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánját (és találgatják Oscar-esélyességét), mellette a koreai toplistás rendezők java is kilépett a hazai filmipar köreiből. Jelenleg négy produkció készül vagy tisztán külföldi finanszírozásban, vagy koprodukciós keretekben.
PARK Chan-wook rendező amerikai debütáló filmjének bemutatását 2013. március 1-re ígérik. Az előrejelzések szerint a STOKER egy modern történet lesz, gótikus hangulatban elbeszélve. Mind a szereplőgárda, mind a finanszírozás amerikai (így értelemszerűen a film nyelve is angol). Mindenki izgatottan várja, hogy az eddigi alkotásaival (JSA; bosszú-trilógia; I'm A Cyborg, But That's OK; Thirst) kultikus figurává nőtt rendező meg tudja-e őrizni különös varázsát a hollywoodi keretek között. 

Külön érdekesség, hogy PARK Chan-wook legendás Oldboy-ának amerikai  újraforgatása is most készül, 2013-ra ígérik a bemutatót. A filmet Spike Lee rendezi, a szereplőgárdában nem kisebb neveket találunk, mint Josh Brolin és Samuel L. Jackson. A női főszerepet Elisabeth Olsen játssza.

Az amerikai filmipar úgy tűnik, hogy bizakodó, mert már a Stokert követő felkérésről is lehetett olvasni. Ezek szerint a következő film a CORSICA '72 címet viseli majd, és olyan jeles forgatókönyvírók dolgoztak rajta, mint Neal Purvis és Robert Wade (Casino Royale). Két férfi sorsára fókuszál a valós alapokon nyugvó történet, akik ifjúkori barátságukat követően nagyon eltérő életpályát futnak be, és később a sors egy drámai konfliktusban ismét összetalálkoztatja őket.

De vissza az utómunkálatok alatt álló Stokerhez. A film főszerepeiben Nicole Kidman mellett Mia Wasikowskát és Matthew Goodit láthatjuk. Lassan csepegnek az első ízelítők is, megjelent a film - rendkívül műves - plakátja, az első trailer, és a film zenéjéből is közreadtak egy felvételt, amely ezen az oldalon meghallgathatö.

KIM Jee-won rendező is Amerikában forgatja The Last Stand című filmjét, melyben Arnold Schwarzenegger tér vissza a színészi pályára. A filmnek már magyar címe is van: Erőnek erejével cím alatt kereshetjük majd a filmszínházak műsoraiban.

A film további szereplői között is nagy neveket találunk: Forest Whitaker, Eduardo Noriega, Rodrigo Santoro, Johnny Knoxville, Jaimie Alexander, Peter Stormare, Zach Gilford és Genesis Rodriguez.  A thriller egy seriff és egy drogkartell összecsapását meséli majd el. Kim rendező azt nyilatkozta, hogy bár egy tipikus amerikai film rendezésére kapott felkérést, szeretné azt a saját stílusában elkészíteni. Az eredményt nemsokára meglátjuk, addig is nagy reményeket táplálunk, hiszen Kim Jee-won eddigi hibátlan előtörténete erre feljogosít bennünket (többek közt: A Bittersweet Life; Tale Of Two Sisters; The Good, The Bad, The Weird; I Saw The Devil). A film bemutatóját 2013. január 18-ra várhatjuk.

KIM Jee-won neve már szintén nem ismeretlen Hollywood számára: a Tale Of Two Sisters című nagyszerű horrorjából amerikai remake készült.
BONG Joon-ho, a koreai filmrendezők egyik legnagyobbika viszont a magyar és a cseh filmstúdiók között mérlegelt, hogy hol forgassa angol nyelvű debütáló filmjét, a Snowpiercert, és szomorúan olvasom, hogy sajnos nem a mi javunkra döntött. 

A poszt-apokaliptikus akció-thriller koreai-francia-amerikai koprodukcióban készül, 90 %-a egy 80-90 méter hosszú vonaton játszódik, témája pedig a klímaváltozás következtében beálló extrém fagyos időszak jövőbeli víziója. A film címét adó vonatot foglalják el a túlélők, amelyen van víz és élelem - még egy ideig. A történet alapja egy francia sci-fi grafikus novella, a Le Transperceneige. 

Érdekesség, hogy a film egyik producere Park Chan-wook rendező. A többségében angol anyanyelvű színészek, mint Tilda Swinton, John Hurt, Jamie Bell, Chris Evans, Alison Pill mellett Song Kang-ho, a rendező korábbi filmjeinek sztárja is attraktív szerepet kap, de ezúttal nem főszerepet.

BONG Joon-ho nevét olyan veretes alkotások fémjelzik, mint a Memories Of Murder, a Mother, vagy a The Host.

A film bemutatójának időpontja még nem ismert, de 2013-ban várható. Más téren is nagyobb titkolózás övezi, így nem látható még sem plakát, sem előzetes. Ezen a linken megtekinthető egy részben angol nyelvű interjú, melyet a rendezővel készítettek.
RYOO Seung-wan (The City Of Violence, Crying Fist, Arahan, If You Were Me 2) rendezője is Európában forgatja kém-thrillerét, a The Berlin File-t (In Berlin címen is fut), melynek kiindulási pontja az észak-koreai klán déliek által felfedezett titkos európai bankszámlája. A film forgatásának előkészületeként Ryoo rendező Spies címmel dokumentumfilm-sorozatot készített számos északi disszidenssel, amelyet már le is adtak az MBC televízióban, és ezek stílusát és hangvételét szándékozik megteremteni az egész estés játékfilmben is. A szereplőgárda sok koreai színész mellett többnemzetiségű, a film nyelve koreai és angol.

Az utómunkálatok alatt álló film bemutatója 2013 februárjában várható, ennél több még nem található róla.


Forrás: http://www.hancinema.net/four-leading-korean-directors-working-on-overseas-projects-35486.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése