2012. október 22., hétfő

[röpke] KIM Ki-duk: Bad Guy (2002)

김기덕: 나쁜 남자


A szerelem sötét verem... ám ebben a filmben még az is kérdés, hogy nevezhetjük-e szerelemnek azt az elementáris erejű kívánalmat, ami a főhőst mozgatja. 

Elszakadva az emberi moralitás világától tüzetesen szemügyre vesszük, ahogyan a számára más eszközökkel elérhetetlen tisztaságot és szépséget otrombán megkaparintja magának az ösztönlétből fakadó primér birtoklásvágy - és a saját világa alá gyúrva meg is semmisíti azt.

Férfi és nő, nagyon egyenlőtlen küzdelemben. Erőszak és mocsok, de mindez valami feltérképezésre váró lelki nyomorból táplálkozva, melynek a legmélyén mégis valami emberire emlékeztető érzés torz visszfénye tükröződik. 

Mit válaszolhat a kiszolgáltatott, eltiport áldozat? Rezonálhat a rab fogva tartójának rezgéseire? Vezet visszaút a pokolból? És adhat-e felmentést a tettre a magyarázat?

Ahogy már KIM Ki-duktól megszokhattuk, egy újabb példázat pereg a szemünk előtt, melynek kérdéseire nem adhatók direkt válaszok, mivel az emberi lélek azoknál sokkal bonyolultabb játékmező. Vannak, akik ezt a filmet a legnehezebben megnézető KIM Ki-duk filmek közé sorolják, nem azért, mintha nem lenne látványos mozi, hanem annak okán, hogy moralitásunk teherbírásának határait a végsőkig feszíti.

SEO Won az ártatlanságtól és érzékiségig terjedő teljes skálán hitelesen játszik, a lány kiszolgáltatottságát, érzéseinek képtelen alakulásait árnyaltan tudja közvetíteni.

A férfi főszerepben CHO Jae-hyeon karaktere súlyos és tömör, sötét és agresszív, mégis végig ott rezeg benne valami, ami képes kiváltani egyfajta szánalmat vagy együttérzésfélét. Ez is azon szerepek egyike, amelyek "némák" - a filmben egyetlen mondat hagyja el a férfi száját, de azt CHO Jae-hyeon úgy ejti ki, hogy az ember ereiben megáll a vér.KIM Ki-duk rendezőCHO Jae-hyun
SEO Won
CHO Jae-hyun
Készült a filmhez magyar felirat? - Tudomásunk szerint IGEN. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése