2012. október 22., hétfő

[röpke] KIM Jee-won: I Saw The Devil (2010)

김지운: 악마를 보았다


Félelem és reszketés a nappalimban: I Saw The Devil. A 18+ ehhez a filmhez kevés, csak a végtelenül naturális, horrorba hajló thrillereket bíróknak ajánlom, ám nekik nagyon.

Az ölést mintegy rutintevékenységként végző darabolós gyilkos (CHOI Min-sik) és a menyasszonyát az áldozatok között találó nyomozó (LEE Byung-hun) megveszekedett párharca látható KIM Ji-woon 2010-es kiváló filmjében, amely egy ördögi macska-egér játékba bújtatott bosszúállás pokoli természetrajza, mélyre hatoló lélektani kérdésekkel. Továbbá egy filmtörténeti mondattal, mellyel a szociopata gyilkos minősíti üldözőjét: "Ez egy kib....tt pszichopata." 

Hogy végül ki látta az ördögöt és kinek az alakjában, az a film nagy kérdése, mint ahogyan az is, hogy elhozza-e a végkifejlet a vágyott megkönnyebbülést.

KIM Jee-won a koreai mozi rendezőinek egyik legkiválóbbja, így nem okozhat túl nagy meglepetést, hogy a film képi világa és zenéje is, mely Mowg zeneszerző munkája, osztályon felüli.

CHOI Min-sik olyan elementáris erővel kelti életre a gyilkológép-karaktert, hogy az méltó párja Anthony Hopkins vérfagyasztó figurájának (A bárányok hallgatnak). Érdekesség, hogy a két karakter mintegy két szélsőséget is képvisel: Hopkins figurája a hideg, de magasszintű intellektus által vezérelt aszocialitás esszenciája, míg Choi karaktere az ösztön által irányított, a pallérozottság problematikáját hírből sem ismerő lények ellenpontján található.

LEE Byung-hun kezdeti, együttérzést kiváltó karaktere lassan, szinte észrevétlenül transzformálódik. Amit sokan a film legnagyobb hiányosságának tartanak, az éppen ennek az átalakulásnak a legnagyobb érdeme: az utolsó jelenet után mindenki vizsgálja meg, miért érez úgy, ahogyan megjósolhatóan érezni fog.
KIM Jee-woon rendező


CHOI Min-sik

LEE Byung-hun

Mowg zeneszerző
Készült a filmhez magyar felirat? - Tudomásunk szerint IGEN. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése